X

ΚΟΥΖΙΝΑ: DESIGN & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Επισκόπηση: 

Η ιστορική εξέλιξη, ο συμβολισμός και η σημασία του χώρου της κουζίνας για τον άνθρωπο διαχρονικά, παγκόσμια και διαπολιτισμικά.

Ο σύνθετος ρόλος της κουζίνας σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου (λειτουργικά, αισθητικά, συμβολικά και κατασκευαστικά).

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & το «ύφος» στο design της σύγχρονης κουζίνας (στάδια & μέθοδοι μελέτης).

Τα εργαλεία του design (μορφή, χρώμα, υφή, φωτισμός κλπ), η χρήση και η σημασία τους στο σχεδιασμό της κουζίνας & του περιεχομένου της.

 

Εισηγήτρια: Βιργινία Σκιαδά, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Ανθρωπολόγος PhD

Η Δρ Τζίνα (Βιργινία) Σκιαδά πήρε πτυχίο Αρχιτέκτονα-Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και στη συνέχεια (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση) MΑ στην Εφαρμοσμένη Αστική Ανθρωπολογία από το City University της Νέας Υόρκης (CUNY), διδακτορικό PhD στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και εκπαίδευση στην υφαντική από το Parsons Νέας Υόρκης. Έχει εργαστεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στα Δομικά Έργα του ΟΤΕ, έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και έχει διδάξει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στην ΟΤΕ- academy, στο ΙΙΕΚ PRAXIS και από το 2009 στο AKTO Art & Design College/ Middlesex University. Το συγγραφικό της έργο συνδυάζεται με πολύχρονη εθνολογική και αρχιτεκτονική έρευνα σε Ελλάδα και ΗΠΑ και επικεντρώνεται στη μελέτη της κοινωνικο-πολιτισμικής αλλαγής και του υλικού πολιτισμού (κτίρια, αντικείμενα, ενδύματα, κοσμήματα).

Αναλυτικό πρόγραμμα σεμιναρίου:

 1η Ενότητα

  • Εισαγωγή.  Παρουσίαση των θεματικών που θα αναλυθούν στο σεμινάριο.
  • Ο χώρος «Κουζίνα». Γενικοί ορισμοί και χαρακτηριστικά.
  • Ο ρόλος της κουζίνας στη ζωή του ανθρώπου: μία πολυσύνθετη σχέση πολλών χιλιετιών. Υλικός πολιτισμός.
  • «Εστία» και φαγητό: βιολογική ανάγκη & κοινωνική συνεύρεση-επικοινωνία.

 2η Ενότητα

  • Ιστορική εξέλιξη: Από την «εστία» της φωτιάς στη σύγχρονη κουζίνα.
  • Δόμηση/Κατοίκηση & εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού (Row vs cooked).
  • Προβιομηχανικό & μεταβιομηχανικό design.
  • Βιομηχανική επανάσταση (τυποποίηση, μαζική παραγωγή): επίδραση της τεχνολογικής εξέλιξης στο design.

3η Ενότητα

  • Μεταβιομηχανικά κινήματα και κοινωνικές ανακατατάξεις: η επίδρασή τους στο σχεδιασμό και στο ρόλο της κουζίνας.
  • 20ος αιώνας και Μοντέρνο κίνημα: Η κουζίνα της Φρανκφούρτης.

4η Ενότητα

  • Η κουζίνα στα κινήματα του Art Nouveau, Art Deco, De Stijl, Μοντερνισμού, Οργανικής Αρχιτεκτονικής, Μεταμοντέρνου, Αποδόμησης κ.ά.
  • Παρουσίαση και συζήτηση παραδειγμάτων από κουζίνες που σχεδίασαν σύγχρονοι μεγάλοι αρχιτέκτονες (F. L. Wright, M. van der Rohe, Le Corbusier, L. Kahn, P. Johnson, Eames, R. Venturi, F. Gehry, T. Ando κ.ά.).

5η Ενότητα

  • Η κουζίνα στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.  Design, τεχνολογία, διατροφή, και διαπολιτισμική επικοινωνία.
  • Λειτουργικότητα- Αισθητική- Συμβολισμός:  Σύγχρονα παραδείγματα design κουζίνας.
  • Σκεύη κουζίνας σχεδιασμένα από σύγχρονους αρχιτέκτονες.

6η Ενότητα

  • Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κουζίνας. Γενικά στοιχεία & στάδια μελέτης. Στοιχεία αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ορολογία. Κτιριολογική ανάλυση.
  • Κουζίνα, κτίριο & περιβάλλων χώρος.  Διαφορετικά είδη κτιρίων και διαφορετικές ομάδες «χρηστών».  Η σχέση της κουζίνας με τους επιμέρους χώρους και λειτουργίες του κτιρίου, μέσα σε δεδομένο χωρικό, χρονικό και κοινωνικό πλαίσιο.
  • Μελέτη κουζίνας- Στάδιο 1ο: Υπάρχουσα κατάσταση.
  • Η εθνογραφική μέθοδος:  Επιτόπια έρευνα.
  • Γνωριμία με το συγκεκριμένο χώρο. Αποτύπωση:  Σκίτσα, φωτογραφίες, σχέδια (κάτοψη, όψεις, τομές, 3D, λεπτομέρειες).
  • Γνωριμία με τους «χρήστες» της κουζίνας. Συζήτηση, συνέντευξη, συμμετοχική παρατήρηση.

7η Ενότητα

  • Μελέτη κουζίνας- Στάδιο 2ο: Πρόταση.
  • Δημιουργία Concept: Αποκωδικοποιώντας συμβολικά τόπο, χρόνο, & κοινωνία, που πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη κουζίνα. Επιλογή αρχιτεκτονικού ρυθμού και ύφους.
  • Λειτουργικό πρόγραμμα κουζίνας για συγκεκριμένο χώρο και χρήστες. Αρχιτεκτονική σύνθεση:  Σχέδια πρότασης (κάτοψη, όψεις, τομές, 3D).  Ενδεικτικά κατασκευαστικά σχέδια. Δίκτυα. Εργονομία και οργάνωση. Διαστασιολόγηση. Εξοπλισμός κουζίνας: Σταθερές & κινητές συσκευές, και μικροαντικείμενα.
  • Μελέτη κουζίνας- Στάδιο 3ο: Παρουσίαση.
  • Εργαλεία Design (μορφή, χρώμα, υφή, φωτισμός, εξοπλισμός, υλικά, τεχνικές κατασκευής κλπ).  Έρευνα αγοράς.

8η Ενότητα

  • Παρουσίαση στην τάξη εργασιών εφαρμογής μεθοδολογίας μελέτης και σχεδίασης κουζίνας σε συγκεκριμένο κτίριο (σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες, κείμενα).
  • Συζήτηση, επεξεργασία, αντιμετώπιση δυσκολιών, διόρθωση σχεδίων, εναλλακτικές προτάσεις και παρατηρήσεις.
  • Ολοκλήρωση σεμιναρίου.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει προβολή εικόνων, video και film σχετικών με το θέμα της κάθε διάλεξης. 

Σε ποιους απευθύνεται:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Designers, Product designers, Interior designers, Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, κοινωνικούς επιστήμονες αλλά και εν γένει σε όλους εκείνους που ανεξαρτήτως ειδικότητας:

  • Αγαπούν και ασχολούνται με το Design.
  • Ενδιαφέρονται για τη σχέση του χώρου με την κοινωνική ζωή του ανθρώπου στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
  • Επιθυμούν να σχεδιάσουν ή να επανασχεδιάσουν την κουζίνα τους και να «γνωρίσουν» ολιστικά, τόσο το ρόλο της στη ζωή τους, όσο και τη σχέση ανθρώπου-κουζίνας.

Σεμινάριο

ΚΟΥΖΙΝΑ: DESIGN & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Κατηγορία :

Διάρκεια :

24 ώρες

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο*

Email*

Κινητό Τηλέφωνο*

Ενδιαφέρομαι για το Σεμινάριο

Σχόλια

Παρόμοια Προγράμματα